Ch Mörkövaaran Pyryttäjä

© S.H.

Virallinen nimi Mörkövaaran Pyryttäjä Rotu & sukupuoli Suomenpienhevonen, ori
Syntymäaika 16.11.2015 (8v. 26.05.-16) Ikääntyminen Sekalainen
Säkäkorkeus 148cm Rekisterinumero VH15-018-2622
Kasvattaja Mörkövaara Omistaja Em. VRL-02816
Painotus Yleispainotus Koulutustasto HeA/100cm/helppo/noviisi

Champion -arvonimi myönnetty 25.04.2015.
KTK-II -palkinto orien toukokuun tilaisuudessa 20.05.2016
19 + 19 + 17 + 18 = 73p KTK-II
VVJ-III -palkinto heinäkuun tilaisuudessa 31.07.2016
8 + 40 + 0 + 20 + 15 = 83p. VVJ-III
ERJ-I -palkinto elokuun tilaisuudessa 31.08.2016
7,5 + 41 + 25 + 20 + 15 = 108,5 p. ERJ-I
VSR:n Jälkeläisluokka C myönnetty 06.09.2016
SLA-I -palkinto syyskuun tilaisuudessa 20.09.2016
14 (4-3-3-4) + 23 + 24 + 24 + 15 = 100 p. SLA-I
"Hyvät tyypit. Pitkähkö leveähkösti runkoon liittynyt kaula, pitkähkö pysty lapa, pyöreä lautanen. Lyhyehköt vuohiset."
KERJ-I -palkinto syyskuun tilaisuudessa 20.09.2016
7,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 107,5 KERJ-I

Luonne

Pyryttäjä eli tuttujen kesken Pyry vaan, on luonteeltaan todella kiltti ja miellyttämisenhaluinen pieni oripoika. Vaikka ei oria saisi söpöksi ja ihanaksi sanoakkaan (ego kärsii) niin sitä tämä kyllä on. Pahaa ei tekisi kärpäsellekkään, vaikka niitä kyllä huiskii hännällään laitumella ollessaan, mutta ajatus varmaan tuli selväksi.

Ratsastaessa Pyry on yleisesti ottaen hitaasti käynnistyvä, mutta käynnistyttyään kunnolla se tekee kyllä aina parhaansa. Välillä on siis päiviä jolloin Pyryä ei oikein kiinnosta liikkua ja sitä saakin maanitella pitkän aikaa, jos sille linjalle lähtee, eli parempi melkeenpä laittaa heti alkuun kova kovaa vastaan ja näyttää kuka määrää. Joskus Pyry saattaa hieman nostella takajalkojaan ilmaan protestina kun joutuu kunnolla töitä tekemään, mutta se on pientä ja unohtuu hetkessä kun niin sanotusti kone lähtee kunnolla käyntiin.

Se tässä hevosessa on jännä, että nämä samat ongelmat, eli nuo nihkeät päivät, voivat vaivata niin este- kuin koulutreenipäivinä, jopa maastoesteilläkin on esiintynyt samanlaista alkukankeutta, valjakkoajosta puhumattakaan. Pääosin Pyry kuitenkin rakastaa kaikkea maastossa tapahtuvaa, oli se sitten maastoesteitä tai valjakkoajoa tai muuten vaan maastossa humputtelua. Enkä ihmettele, onhan se ikävää niellä hiekkaa pöllyävällä kentällä päivästä toiseen, kyllä sitä mieluummin itsekin työskentelisin varjoisalla viileällä metsätiellä kuin polttavassa auringonpaisteessa. Aivan loistava maastomopo Pyry kyllä onkin, se kun ei tuppaa pelkäämään oikeastaan mitään.

Kilpailuissa Pyry on aikalailla samanlainen kuin muutenkin, toki kiinnostuu ympäristöstään kovasti ja alussa meneekin hetken aikaa kun pitää tutkailla mitä ympärillä tapahtuu. Tämä tutkiskelusessio onneksi hoituu hyvin sillä välin kun tehdään viime hetken puunailuja ja verrytellään jäseniä, joskus hyvinkin pitkän, matkan jäljiltä. Verryttelyyn mennessä Pyry on yleensä jo täysin normalisoitunut eikä jaksa enää ulkopuolisista tekijöistä pahemmin välittää ja näin ollen varsinaisessa kilpailusuorituksessa se tekee parhaansa.

Kuvagalleria

© S.H.

Sukutaulu

i. Pyriitti
sph, 145cm, m
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
ii. Termiitti iii. Terminaattori
iie. Helmen Kaisla
ie. Pilvina iei. Riemastus
iee. Pilvi-Venla
e. Tariina
sh, 154cm, klm
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II
ei. Iivona eii. K.N. Iivo
eie. Valpuri
ee. Taruisa eei. Koin Talvikko
eee. Eloisa

>> Laajempi sukutaulu

Jälkeläiset

01.01.2016 sph-t. Hengenvaaran Huisketar (e. Räiskyvän Huiskaus), om. Ireth
05.01.2016 sph-o. Mörkövaaran Pyrypoika (e. Ventoksen Sirpale), om. Em.

Kuulumisia / valmennukset

11.06.2016 - Puunauspäivä (omistajan kirjoittama)
Tänään saavuin tallille mietteliäin mielin, koska eilen oli satanut kovasti vettä ja arvelin että Pyry on saattanut kieriskellä laitumelta löytämässään ainoassa mutalammikossa, tai ainakin se olisi niin minun tuuriani. Nappasin tallista Pyryn riimun ja narun mukaan ja lähdin talsimaan laidunta kohden. Juuri ennen laidunta tiellä oli suuren suuri vesilammikko, joka ylettyi tien laidasta laitaan. Yritin taituroida tien reunassa olevia ruohotupsuja pitkin toiselle puolelle, mutta kastuihan kengät siinä kuitenkin. Lopulta pääsin laitumelle asti, ja kuten pelkäsinkin, Pyry oli puoliksi kuivuneen mutakerroksen peitosssa. Onneksi varasin puunausaikaa tavallista enemmän. Tallustelimme laitumelta talliin, matkalla yritin taas kastua mahdollisimman vähän suuressa vesilammikossa, Pyry sen sijaan talsi lammikosta välittämättä keskellä tietä.

Lopulta pääsimme talliin, jossa talutin Pyryn suoraan pesupaikalle. Kävin hakemassa ämpärin, ison sienen ja hevosshampoon, jonka jälkeen aloin valuttaa vettä Pyryn päälle. Pikku hiljaa mutakerros irtoili Pyryn karvoista ja mudan alta paljastui kaunis tumma karvapeite. Kun olin suurimmat mudat saanut pois, laskin ämpäriin vettä, johon sekoitin hevosshampoota joukkoon. Shampoovedellä ja sienellä hankasin Pyryn korvista hännänpäähän asti, jonka jälkeen huuhtelin huolellisesti kaiken shampoon pois. Pyry seisoi koko pesuhetken ajan nätisti paikoillaan ja pärskähteli vain välillä turhautuneesti kuin sanoen "mitä suotta puunaat kun pian oon kuitenkin samannäköinen". Vedin hikiviilalla suurimmat vedet pois Pyryn karvoista ja taluttelin puten pihalle auringonpaisteeseen kuivattelemaan. Syöttelin Pyryä reilun puolituntia, jonka aikana aurinko kuivatti Pyryn karvan lähes kuivaksi.

Seuraavaksi oli vielä edessä hännän ja harjan selvittely. Varsinkin häntä oli vielä melko märkä, mutta laitoin siihen selvitysainetta ja aloin varovasti kamman kanssa käymään häntää läpi. Vartin päästä olin lopputulokseen suht tyytyväinen ja siirryin harjan pariin, joka oli paljon siistimmässä kunnossa. Lopuksi laitoin Pyrylle ohuen loimen ja taluttelin sen yöksi karsinaan, jossa se pysyy siistinä huomista match show päivää varten.

12.06.2016 - Match show päivä! (omistajan kirjoittama)
Tänään saavuin tallille poikkeuksellisesti autolla, koska edessä oli reissu mätsäreihin, jotka pidetään seitsemänkymmenen kilometrin päässä hienolla kilpatallilla. Pyry odottelikin karsinassaan, jonne olin sen eilen puunailujen jälkeen jättänyt, jopa loimi oli kestänyt sen päällä. Hyvä, tänään ei tarvitse stressata, että ehtii puten siistiä kun tein eilen jo suurimman työn pestessäni Pyryn. Lähdin katsastamaan kopin siisteyden ja huomasin, että sinne oli jäänyt edelliseltä käyttäjältä iso lantakasa. Hain talikon ja kottarit, joilla siivosin kopin ja samalla hain sinne hiukan lisää puhdasta purua. Kävin täyttämässä heinäverkon ja kiinnitin sen koppiin. Seuraavaksi olikin vuorossa kopin kiinnitys autoon, joka ei, yllätys yllätys, sujunut ihan ensimmäisellä kerralla, mutta lopulta sain peruutettua auton niin, että sain kopin kiinnitettyä siihen. Sitten vielä tarkistus, että kopin valot pelittää. Valot oli kunnossa, joten pääsin palaamaan talliin laittamaan Pyryn matkakuntoon. Harjasin Pyryn nopsaan ja putsasin kaviot, jonka jälkeen kävin hakemassa kuljetussuojat, jotka viritin Pyryn jalkoihin. Pyry seurasi touhuamistani kiinnostuneesti ja oli selvästi innoissaan päästessään reissuun. Lastaamisessa ei ollut ongelmia, Pyry käveli nätisti koppiin ja alkoi mussuttaa heinäverkosta heinää. Pakkailin mukaan viime hetken puunaustavarat, ämpärin, suitset, raipan ja omat tavarani, sekä tietysti porkkanapussin Pyryn lahjomiseen.

Matka match show paikalle meni nopeasti ja paikan päällä kävin ihan ensiksi ilmoittautumassa, jonka jälkeen otin Pyryn kopista ulos ja kiinnitin kopin seinässä olevaan lenksuun kiinni. Siinä Pyry saakin nyt hetken aikaa seistä ihmettelemässä, sillä välin kun teen niin sanotun viimeisen kiillotuksen Pyryn kiiltävään karvapeitteeseen. Pyry katseli innostuneesti ympärillä olevaa ihmis- ja hevosvilinää, hirnahteli välillä ilmoittaakseen paikalla olostaan, mutta seisoi koko ajan kuitenkin nätisti paikallaan. Hyvin pian olinkin saanut Pyryn valmiiksi, enää puuttui suitset päästä, joiden laittamiseen ei montaa minuuttia tuhlaantunut. Laitoin kypärän päähän ja nappasin hanskat ja raipan käteen. Tämän jälkeen lähdimme käppäilemään Pyryn kanssa kohti kenttää, verryttelypuolella oli kauhea hulina, mutta sulahdimme joukkoon hyvin. Kävelin ensin Pyryn kanssa muutaman kierroksen vain verryttelyaluetta ympäri, mutta sitten otin muutaman pidemmän ravipätkän. Pyry liikkui aluksi aika nihkeästi, mutta pikku hiljaa se terävöityi ja lähti jo ihan mukavan ripeästi hyvään raviin.

Pian olikin jo meidän vuoromme mennä kehään. Meidän kanssamme oli samaan aikaan kehässä pieni rautias liinaharjainen shetlanninponiori. Pyry katseli shetlanninponia kiinnostuneesti ja ei meinannut malttaa keskittyä seisomiseen, mutta lopulta kuitenkin tyytyi kohtaloonsa ja seisoi nätisti. Pyry liikkui mielestäni ihan hyvin kehässä, mutta niin liikkui pikkuponikin pitkä liinaharja liehuen. Loppupelissä arvostelutilanne oli todella nopsaa ohi ja tuomari ojensi meille sinisen nauhan ja pikkuponille punaisen. Olin tyytyväinen, koska Pyry käyttäytyi hyvin kehässä ja se oli pääasia. Menimme verryttelyalueen puolelle käppäilemään ja odottelemaan sinisten kehän alkua. Tälläkin kertaa Pyry liikkui kivasti kehässä ja suureksi yllätykseksi olimme sinisten ykkösiä! En osannut yhtään odottaa sitä, koska kehässä oli paljon hienoja poneja. Hyvillä mielin pääsimme suuntaamaan kotia kohden, jonne matka sujuikin hyvin. Porkkanat unohtui kaikessa tohinassa Pyrylle paikan päällä antaa, mutta kotona se saikin syödä koko pussillisen ja sen jälkeen pääsi laitumelle kavereiden kanssa riekkumaan.

Kiitokset mätsäreiden tuomarille Aaria01733!

15.07.2016 (kirjoittanut Ireth)
Kävin tänään Márciuksessa auttamassa tallihommissa ja laitumen rakentamisessa ystäväni Em.n pyynnöstä. Poikkeuksellisesti minulla olikin aikaa, joten ilomielin kävin vaihtamassa kuulumisia ja turisemassa hevosista ihan ajan kanssa. Siinä sitten tuli puheeksi myös Pyry, jonka varsa minulla itselläni asuu Viisikossa ja kummallekin heräsi ajatus, että olisipa kiva vähän vertailla näitä kahta toisiinsa, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen. Ori haettiin tarhasta talliin, harjattiin ja sitten sille iskettiin varusteet niskaan ja minutkin heivattiin selkään ennen kuin ehdin oikeastaan edes kissaa sanoa.

En tosin valita, ori oli oikein herrasmiesmäinen tuttavuus, jonka kanssa työskentely oli helppoa ja sujuvaa, aivan kuten sen varsankin kanssa. Tykästyin oriin kovasti ja työskentelinkin sen kanssa kentällä jonkin aikaa. Parinkymmenen minuutin kuluttua huikkasin Em.lle että hakisi itselleenkin hevosen ja lähdettäisiin vaikka uittamaan hevosia, sillä aurinko paahtoi täydeltä taivaalta ja kaikki pakolliset työt oli kuitenkin jo tehty.

22.05.2016 - ERJ-tarinakilpailut
Tehtävänanto: Tiivistä kilpailusuorituksesi 1-2 lauseeseen, joiden kaikki sanat alkavat ratsusi lempinimen ensimmäisellä kirjaimella. Esim. ”Polle pomppi pikaisesti pysyesteillä.”

Kilpailu tarinamme: “Pikkuinen Pyry ponnisteli päättäväisesti pysähtelemättä pompulta pompulle. Paparazzit palvoivat Pyryn poikkeuksellisen puhtaita pomppuja pystyesteillä.”

Kilpailukalenteri

VSN

06.02.2016 - Huvitutti - RCH 36p.
08.08.2016 - Március - RCH 38,5p.

NJ

15.01.2016 - Suomenhevosorit - 4/12 irtoSERT (päätuomari: vaapu.)
19.03.2016 - Suomenpienhevosorit - 2/9 irtoSERT (päätuomari: Jannica)
18.04.2016 - Suomenpienhevosorit - 3/12 irtoSERT (päätuomari: Vibaja)

ERJ - 42 sij.

26.01.2016 - 100cm - 5/40
27.01.2016 - 100cm - 3/50
27.01.2016 - 100cm - 5/50
01.02.2016 - 100cm - 1/30
03.02.2016 - 100cm - 3/30
04.02.2016 - 100cm - 5/30
04.02.2016 - 100cm - 4/40
06.02.2016 - 100cm - 2/30
07.02.2016 - 100cm - 4/40
09.02.2016 - 100cm - 5/40
09.02.2016 - 100cm - 4/30
11.02.2016 - 100cm - 1/30
08.04.2016 - 100cm - 1/30
09.04.2016 - 100cm - 3/30
02.05.2016 - 100cm - 1/40
10.05.2016 - 100cm - 6/40
18.05.2016 - 100cm - 4/30
22.05.2016 - 100cm - 11/18 - tarina
25.05.2016 - 100cm - 4/30
27.05.2016 - 100cm - 4/30
31.05.2016 - 90cm - ERJ-Cup - 20/229
11.06.2016 - 100cm - 2/40
12.06.2016 - 100cm - 2/40
25.06.2016 - 100cm - 6/40
26.06.2016 - 100cm - 6/40
27.06.2016 - 100cm - 2/40
30.06.2016 - 100cm - 5/40
12.06.2016 - 100cm - 4/30
13.06.2016 - 100cm - 4/30
25.06.2016 - 100cm - 5/50
27.06.2016 - 100cm - 1/50
01.07.2016 - 100cm - 6/40
02.07.2016 - 100cm - 4/40
03.07.2016 - 100cm - 1/40
05.07.2016 - 100cm - 3/40
06.07.2016 - 100cm - 1/40
06.07.2016 - 100cm - 2/30
07.07.2016 - 100cm - 4/30
07.07.2016 - 100cm - 6/40
08.07.2016 - 100cm - 6/40
09.07.2016 - 100cm - 4/40
10.07.2016 - 100cm - 5/40
23.07.2016 - 100cm - 1/40

KRJ - 46 sij.

11.01.2016 - Helppo A - 3/30
11.01.2016 - Helppo A - 5/30
12.01.2016 - Helppo A - 4/30
13.01.2016 - Helppo A - 3/30
15.01.2016 - Helppo A - 1/30
16.01.2016 - Helppo A - 3/30
16.01.2016 - Helppo A - 2/60
17.01.2016 - Helppo A - 2/60
17.01.2016 - Helppo A - 5/60
18.01.2016 - Helppo A - 2/50
20.01.2016 - Helppo A - 4/30
23.01.2016 - Helppo A - 3/30
24.01.2016 - Helppo A - 2/30
24.01.2016 - Helppo A - 3/60
25.01.2016 - Helppo A - 4/30
25.01.2016 - Helppo A - 3/30
28.01.2016 - Helppo A - 6/60
29.01.2016 - Helppo A - 4/30
31.01.2016 - Helppo A - 2/30
06.02.2016 - Helppo A - 3/30
11.02.2016 - Helppo A - 2/30
12.02.2016 - Helppo A - 2/30
13.02.2016 - Helppo A - 1/30
15.02.2016 - Helppo A - 2/30
16.02.2016 - Helppo A - 2/30
20.02.2016 - Helppo A - 2/30
06.03.2016 - Helppo A - 1/30
09.03.2016 - Helppo A - 1/30
14.03.2016 - Helppo A - 4/30
15.03.2016 - Helppo A - 2/30
19.03.2016 - Helppo A - 2/30
20.03.2016 - Helppo A - 5/30
14.04.2016 - Helppo A - 1/30
14.04.2016 - Helppo A - 4/30
26.04.2016 - Helppo A - 4/30
23.05.2016 - Helppo A - 3/30
24.05.2016 - Helppo A - 5/30
08.06.2016 - Helppo A - 5/30
09.06.2016 - Helppo A - 5/40
10.06.2016 - Helppo A - 1/30
10.06.2016 - Helppo A - 1/40
11.06.2016 - Helppo A - 3/40
14.06.2016 - Helppo A - 6/40
17.06.2016 - Helppo A - 5/40
18.06.2016 - Helppo A - 3/30
19.06.2016 - Helppo A - 4/30

KERJ - 42 sij.

04.01.2016 - Helppo - 5/30
07.01.2016 - Helppo - 1/30
11.01.2016 - Helppo - 3/30
12.01.2016 - Helppo - 5/40
15.01.2016 - Helppo - 3/30
17.01.2016 - Helppo - 4/30
17.01.2016 - Helppo - 2/40
18.01.2016 - Helppo - 4/30
19.01.2016 - Helppo - 4/30
20.01.2016 - Helppo - 1/30
24.01.2016 - Helppo - 1/40
26.01.2016 - Helppo - 4/40
27.01.2016 - Helppo - 5/30
27.01.2016 - Helppo - 2/30
28.01.2016 - Helppo - 2/40
30.01.2016 - Helppo - 5/30
04.02.2016 - Helppo - 4/30
06.02.2016 - Helppo - 5/30
10.03.2016 - Helppo - 4/30
07.04.2016 - Helppo - 3/30
08.04.2016 - Helppo - 3/30
09.05.2016 - Helppo - 2/30
10.05.2016 - Helppo - 2/30
22.05.2016 - Helppo - 2/40
26.05.2016 - Helppo - 3/40
28.05.2016 - Helppo - 2/40
18.05.2016 - Helppo - 4/21
22.05.2016 - Helppo - 1/22
26.05.2016 - Helppo - 2/22
27.05.2016 - Helppo - 4/22
17.06.2016 - Helppo - 5/42
25.05.2016 - Helppo - 5/30
27.05.2016 - Helppo - 1/30
29.05.2016 - Helppo - 3/30
06.07.2016 - Helppo - 6/40
12.06.2016 - Helppo - 4/36
13.06.2016 - Helppo - 6/36
15.06.2016 - Helppo - 5/36
16.06.2016 - Helppo - 4/30
18.06.2016 - Helppo - 5/36
20.06.2016 - Helppo - 5/36
22.06.2016 - Helppo - 4/27

VVJ - 46 sij.

12.03.2016 - Noviisi yhdistetty yksiköille - 1/40
16.03.2016 - Noviisi yhdistetty yksiköille - 6/40
14.05.2016 - Noviisi yhdistetty - 5/37
22.05.2016 - Noviisi yhdistetty - 1/40
24.05.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 1/30
26.05.2016 - Noviisi yhdistetty - 4/40
27.05.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 3/30
28.05.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 4/30
29.05.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 5/30
30.05.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/40
15.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 6/44
16.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 5/44
01.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 2/40
01.06.2016 - Noviisi koulukoe - 5/44
06.06.2016 - Noviisi koulukoe - 3/44
06.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 2/21
07.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 4/21
08.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/40
08.06.2016 - Noviisi koulukoe - 3/44
09.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/21
10.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 2/36
13.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 6/36
14.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 2/36
15.06.2016 - Noviisi koulukoe - 2/44
15.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/40
16.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 3/36
17.06.2016 - Noviisi koulukoe - 3/44
17.06.2016 - Noviisi koulukoe - 1/27
18.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 1/36
19.06.2016 - Noviisi koulukoe - 4/37
19.06.2016 - Noviisi koulukoe - 3/44
20.06.2016 - Noviisi koulukoe - 5/44
21.06.2016 - Noviisi koulukoe - 4/41
21.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 2/40
22.06.2016 - Noviisi koulukoe - 6/41
22.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 3/40
23.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/19
23.06.2016 - Noviisi koulukoe - 1/29
24.06.2016 - Noviisi koulukoe - 1/29
26.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/19
29.06.2016 - Noviisi tarkkuuskoe - 5/40
12.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 5/40
19.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 4/40
23.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 6/40
28.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/40
29.06.2016 - Noviisi yhdistetty - 3/40

VSR

2/2016 - Helppo A - 11/120
04/2016 - 90cm - 8/80
05/2016 - Helppo B - 1/106
05/2016 - Helppo A - 1/115