Tiluksien esittely

Március on suurehko talli, jossa on paljon tilaa hevosille. Alun perin Március oli kaksi tallia: Irethin suurtalli Viisikko ja Em.n niin sanotusti alkuperäinen Március. Alkuvuodesta 2010 tallit kuitenkin yhdistettiin, joten luonnollisesti hevosmääräkin nousi useisiin satoihin. Nyt vuoden 2015 loppupuolella Március on palannut aiempiin uriinsa ja omistajana toimii vain Em.. Hevosmäärä on pienempi ja ajan kanssa katsotaan mihin päin homma lähtee menemään.

Tallirakennuksia on useampia, orit ja tammat ovat omissa talleissaan, sen lisäksi kasvaville nuorille on oma talli. Tallit ovat suurinpiirtein samankokoisia ja toki niitä on mahdollista myös laajentaa. Karsinat ovat pääsääntöisesti englantilaistyyppisiä eli hevoset saavat vapaasti katsella ulos, jos asuvat seinän vierustalla. Käytävänpuolen karsinoissa on aivan tavalliset liukuvat ovet, joiden yläosassa on kalterit, jotta niidenkin asukkaat näkevät mitä käytävällä tapahtuu. Jokaisen karsinan edessä on teline hevosen loimille ja riimuille. Näiden lisäksi talleista löytyy muutama pesukarsina, joissa on ketjukiinnitys, vesiletku sekä muita tarpeellisia välineitä. Pesuaineet löytyvät satulahuoneiden kaapeista. Satulahuoneen lisäksi talleissa on kuivaushuone, joka on lämmitetty. Kuivaushuoneesta pääsee myös rehuvarastoon.

Hevosille on runsaasti liikutusmahdollisuuksia. Aivan pihapiirin tuntumassa on suuri maneesi, niin sanottu ykkösmaneesi, joka on valaistu ja talvella myös lämmitetty. Toisessa päädyssä on lisäksi suuri katsomo, johon mahtuu noin kaksisataa katsojaa. Maneesin seinältä löytyy peili, josta on mukava tarkistella omaa istuntaansa ja hevosen suoruutta. Maneesista löytyy myös kello, joka on aina tosin väärässä ajassa. Lisäksi tilalla on toinen vähän pienempi maneesi, joka on pääosin muuten samankaltainen kuin ykkösmaneesi, mutta siellä katsomo on huomattavasti pienempi, vain muutamalle kymmenelle ihmiselle. Molemmat maneesit ovat hiekkapohjaisia ja ne lanataan päivittäin hyvän ja tasaisen pohjan takaamiseksi. Maneeseista löytyy myös pieni estakalusto, mutta pääsääntöisesti estetolpat ja -puomit ovat maneesien vieressä olevissa estevarastoissa.

Kenttiä tallilla on kaksi, joista toinen on hieman pienempi. Kumpikin kenttä on valaistu ja hiekkapohjainen. Kentistä isompi on myös kilpailukäytössä, pienempi kenttä on verryttelyjä ja omaa käyttöä varten. Pikkukenttä on ykkösmaneesia lähempänä, joten sille on helpompi pystyttää esterata, joskin tilaa on luonnollisesti vähemmän. Kumpikin kenttä pidetään lanaamalla kunnossa. Kentät on aidattu vahvalla lankulla.

Márciuksella on omistuksessaan paljon metsää, joten maastopolkuja löytyy moneen makuun. On lyhyitä alku- ja loppuverryttelyihin soveltuvia reittejä, nopeatempoisia teitä ja polkuja, joita pitkin on hyvä vaeltaa useampiakin tunteja. Reitistä riippuen voi kulkea tietä pitkin, poiketa metsään ja kulkea hyväkuntoisia polkuja pitkin tai sukeltaa aivan ryteikköön ja muovata oman polkunsa, kunhan varmistaa että reitti on turvallinen. Lisäksi joillakin reiteillä on hyviä mäkiä joita voi kiipeillä. Osa reiteistä vie tallin lähellä olevalle pienelle järvelle, jossa on hevosten uittopaikka. Joidenkin reittien varrella on myös pieniä luonnonesteitä, jotka pääsee kuitenkin myös kiertämään.

Tallin lähellä on myös erittäin hyvä maastoesterata. Esteitä reitin varrella on useita, mutta ne on helppo kiertää, jos ei halua hypätä kaikkia. Esteitä löytyy moneen makuun: matalin este on noin 30cm korkea ja korkein 130cm. Pääsääntöisesti esteiden korkeudet vaihtelevat välillä 60-90cm, joten useimmat esteet jokainen hevonen pääsee vaivattomasti yli. Iso osa esteistä on luonnonesteitä kuten kaatuneita puunrunkoja, mutta myös rakennettuja esteitä löytyy. Noin kilometrin päässä tallista on myös pelto, joka on tarkoitettu vain ratsastuskäyttöön.

Márciuksesta löytyy useita tarhoja, jotta jokainen hevonen pääsee päivittäin ulkoilemaan. Useimpiin tarhoihin mahtuu useampia hevosia, mutta on myös pienempiä yhden tai kahden hevosen tarhoja. Jokainen tarha on aidattu laadukkaalla valkeaksi maalatulla lankulla. Tarhat ovat hakepohjaisia ja ne pyritään pitämään mahdollisimman siisteinä. Tarhoista löytyy myös vesiastiat, joihin vaihdetaan puhdas vesi päivittäin. Osa tarhoista on aivan pihapiirissä, mutta useimmat ovat hieman kauempana. Tarhoille ja laitumille vie kuitenkin valaistu tie.

Laitumiakin löytyy useita ja ne ovatkin kesällä kovassa käytössä. Osa laitumista on aidattu lankulla, mutta osa on rajattu sähkölangalla. Laitumien koot vaihtelevat suuresti: joillekin mahtuu jopa yli 20 hevosta, joillekin vain muutama. Joka laitumelta löytyy vähintään kaksi vesiastiaa ja katos, joka suojaa hevosia tuulelta ja sateelta. Maasto on useimmilla laitumilla vaihtelevaa ja niiltä löytyy myös puita, jotka tuovat hieman lisää säänsuojaa. Laitumille vie hyväkuntoinen ja valaistu tie, jotta hevoset olisi mahdollisimman helppo viedä sinne. Matkaa kaukaisimmalle laitumelle tulee jopa puolitoista kilometriä.